Hej!
Min story
Tiden som kakao dealer
På en resa till Nederländerna deltog jag på en kakaoceremoni, vilket i korta drag innebär att deltagarna dricker stark kakao tillsammans i närvaro och samtalar, sjunger eller mediterar.
Kakaons aktiva substanser är kopplat till vårt serotonin som är vårt lyckohormon. Så om du dricker eller äter mycket kakao så kan du uppleva en ökad energi och en lyckokänsla i kroppen. Detta upplevde jag under kakaoceremonin och valde att köpa med mig några kilon hem till Sverige från mina vänner Kasper och Anna.
Efter några veckor var kakaon slut och jag ville beställa mer. Ett fb-inlägg senare, (med stor respons) skickades en beställning på 75 kg iväg och min karriär som Sveriges kakaodealer tog sin början.
Recept togs fram, kontakter knöts och det kändes jäkligt kul.
Hantverket med Mathias Jansson
När jag flyttade upp till Åre 2021 kontaktade jag Mathias Janson, en av Sveriges bästa chocolatierer. Han kan ALLT om kakao och choklad, alltså verkligen allt. Han är även en av få i Sverige som har utbildat sig i Frankrike på självaste Lenôtre och lärt av de stora profilerna.
Vi hittade ett sätt att hjälpa varandra, jag hjälpte honom att packa praliner och ta emot kunder och han introducerade mig in i chokladens värld.
En sån ynnest det var att få lära av honom och se hans passion för chokladhantverket. Hans chokladfabrik blev mitt happy place - där klev jag in flera gånger i veckan i chokladdoft och reggaemusik och laborerade med recept, temperering och processen för chokladtillverkning. (@jansoniare)
Åredalens tre toppar - belöningen när ni nått toppen
Med mitt intresse för varm choklad, (och då alltså inte oboy utan riktigt smakrik, krämig choklad med en tydlig bitterhet från kakaon) så gick jag givetvis på jakt efter den bästa chokladen i Åre. Till min fasa insåg jag att det fanns ingen! Bara pulver med sötningsmedel och utfyllnad som var snabb, billig och enkel. Det blev tydligt för mig att varm choklad är ofta något som vi förknippar som en dryck till barn. Ja ni förstår ju vad jag var tvungen att göra - ta saken i egna händer och skapa en riktigt god varm choklad för vuxna.
Smakerna som laboreras med i det här skedet är lakrits, apelsin och chili och märket heter “Åredalens tre toppar eller "De tre topparna”, en för varje topp.
En riktig fjällchoklad som är “belöning när ni nått toppen”. Så här lät det ett tag. Tills jag fick frågan:
- Vad har Åres tre toppar med choklad att göra?
- Ehhmm, inget faktiskt, blev mitt svar.
Så jag släppte den bollen och knåpade vidare på mitt varumärke med några fler ledtrådar - choklad med koppling till Åre för vuxna smaklökar. Som är motsatsen till snabb, billig och enkel.
Ekonomisk kris
Arbetsmarknaden under corona var tuff och jag inväntade min a-kassa som dröjde 14 månader då jag tidigare arbetet i Danmark. Så ett år efter att jag slutat jobba började bankkontot eka tomt och jag slutade förlita mig på a-kassan som ju lovades att komma månad efter månad.
Samtidigt som jag hörde en röst som sa “BROMSA!” så hörde jag ett svar på den som sa “GASA!”
Jag tog de pengar jag hade kvar, köpte råvaror, förpackningar och anmälde mig till Jamtlis julmarknad som var om två veckor. Bära eller brista. Det var en oerhört spännande situation att befinna sig i när saker och ting ställs på sin spets, jag var på ett mission och hade helt plötsligt en deadline att få ut mina produkter på marknaden.
Råvarorna blev försenade, Mathias åkte till Norge, recepten var inte satta… Så många problem som var tvungna att lösas. Jag kan säga att jag jobbade dag och natt med att få ihop allting. Jag fick låna café Grädda och Ölcafeét för att producera, beställa en egen chokladmaskin och ta hjälp av mina vänner för att packa och sätta sigill på förpackningarna. Kvällen innan Jamtli stod vi sex personer hemma hos mig på löpande band till klockan två på natten. Så tacksam för er hjälpande hand när jag satt i skiten!
@Maria, Seb, Ebba, Emil, Jonathan, Emelie
Dagen efter åkte jag iväg, bilen packad med choklad, till Jamtlis julmarknad.
Där blev det succé! Jag sålde slut på allt och fick uppskattning, respons och motivation att fortsätta min julmarknads turné på Millesgården och i Duved.
Tiden då Toppchoklad föds
Efter att under flera år nördat ner mig i kakaons magiska egenskaper och intresserat mig för choklad var jag nu, 2022, redo att testa mina vingar som entreprenör och ta Toppchoklad ut på marknaden.
“ People don´t buy what you do, but why you do it” lämnades jag kvar med på en kurs i Sociala medier.
Så VARFÖR finns Toppchoklad började jag fundera på? Vad är det Toppchoklad ska tillföra?
Från mina reflektioner och anteckningar:
“Jag säljer in kakaoceremonin till mainstream och för traditionen vidare på mitt sätt.
“Jag vill få människor att stanna upp en stund, bli närvarande tillsammans i en minnesfull stund.”
Vad får dig att minnas? Stunder i närvaro, tillsammans med någon vi bryr oss om, ofta kopplat till våra sinnen. Det är min övertygelse i allafall.
Därför blev Toppchoklads slogan:
"En njutfull stund att minnas”
“En stund tillsammans med närvaro och njutning”
Och det är just det jag försöker skapa med mina produkter - En njutfull stund att minnas. Så varsågod att smaka när du känner dig redo. Jag har hoppas att jag får dina smaklökar att explodera av lycka och att du delar stunden med någon som du bryr dig om.
Resan med Toppchoklad fortsätter. Tack för att du läste och kul att ha dig med!
Hållbarhet
Kontakt
För mig är det självklart att min choklad ska vara hållbar på alla sätt och jag använder endast ekologiska råvaror.
Kakaon som jag använder odlas, skördas och hanteras genom traditionella och naturliga metoder i brukarägda kooperativ, där intäkterna från försäljningen verkligen kommer odlarna och deras familjer till gagn.